Dit weekend mochten wij, Bouwina en Hilda vieren dat wij 50 jaar vriendinnen zijn. Al die jaren zijn we elkaar niet uit het oog verloren. Er ging praktisch geen jaar voorbij zonder dat we elkaar een paar keer opzochten. We wonen al lang niet meer bij elkaar in de buurt, en onze levens hebben verschillende paden gekend. Maar telkens weer was er van beide kanten de behoefte om onze paden te laten kruisen.
Lees verderMijn reis als herberg, geïnspireerd door “De Alchemist”
In het boek “De Alchemist” van Paulo Coelho laat de jonge schaapherder Santiago zijn kudde achter om op reis te gaan. Hij zoekt naar een schat die hij in een droom heeft gezien. Deze reis brengt hem vele lessen en inzichten. Uiteindelijk keert hij terug naar zijn geboorteplek, rijker in wijsheid en begrip, en vindt hij zijn ware geluk en vervulling.
Vandaag mocht ik terugkijken op mijn leerervaringen gedurende het zij-instroomtraject social work van het Leger des Heils in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede en heb hiervoor de metafoor ‘de Alchemist’ gebruikt.
Mijn persoonlijke reis lijkt veel op die van Santiago. Ik verliet mijn vertrouwde werkplek bij Verpleeghuis De Linde, zoals Santiago zijn kudde verliet om een nieuwe weg in te slaan. Ik begon aan een zij-instroomopleiding en kreeg de functie als Persoonlijk Begeleider bij een Woongroep van het Leger des Heils. Deze stap was mijn manier om te reizen, nieuwe ervaringen op te doen en waardevolle lessen te leren.
Lees verder‘De Stilte Spreekt’ (Eckhart Tolle)
Mag ik je uitnodigen om met maximaal 10 deelnemers met mij mee te gaan naar de St. Willibrordsabdij in Doetinchem?
Een tijd van rust en afstand nemen om je te richten op jouw Bron met jouw verlangens, je vragen of zorgen. Je kunt kennismaken met het kloosterleven, ervaren wat stilte en de viering van de getijden met de monniken met je doen en genieten van buiten zijn. Dat is een mooi uitgangspunt om eens bij jezelf naar binnen te kijken.
Lees verderRetraite speciaal voor ondernemers – Rust, Ruimte en Reflectie
Dit keer een retraite speciaal voor ondernemers. Je bent van harte uitgenodigd om samen met andere ondernemers met mij mee te gaan naar de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem.
Je kunt kennismaken met het kloosterleven, ervaren wat stilte en de viering van de getijden met de monniken met je doen en genieten van buiten zijn. Dat is een mooi uitgangspunt om eens bij jezelf naar binnen te kijken.
Lees verderOntdek de Kracht van Stilte: Een retraite-ervaring bij de Sint Willibrordsabdij
Wil jij de stilte ervaren en kennismaken met het kloosterleven? Ga dan met mij mee naar de Sint- Willibrordsabdij in Doetinchem. Samen met een groep van maximaal 10 deelnemers krijg je de gelegenheid om de stilte te laten spreken en te genieten van de serene rust om je heen.
Stap uit de drukte van alledag en geef je over aan vertraging, verwondering en reflectie. Tijdens deze retraite staan thema’s als zintuigelijke waarneming, rust en ruimte centraal. Maak onder andere kennis met de getijdenvieringen van de monniken in de kloosterkapel, we gaan wandelen en mediteren o.l.v. Monique Doderlein de Win van Het Centrum van Zijn.
Lees verderDromen en bidden – een unieke retraite-ervaring!
- Vraag jij je wel eens af hoe je contact kunt maken met de diepere laag in jezelf?
- Droom jij soms over een andere wereld, een beter leven?
- En wil je daarin de stem van God verstaan, of begrijpen wat het universum je te zeggen heeft?
- Ben jij een ‘denker die doet’, of een ‘doener die denkt’?
Dan nodig ik je uit om mee te gaan naar Abdijhof Mariënkroon in Nieuwkuijk.
Laat je inspireren door boeiende inleidingen van Ed Meenderink (theoloog, onderzoeker, emeritus predikant), terwijl Han den Dekker (werkzaam in eigen praktijk voor psychologie/psychotherapie en zingeving/spiritualiteit en Mindfulness-trainer) je begeleidt bij verschillende meditaties. Tijdens ontspannende wandelingen, onder leiding van Hilda Bos (wandelcoach en retraitebegeleider) krijg je de ruimte om te vertragen en je te verwonderen en je te verbinden met de natuur.
Lees verderBeginnen met Stoppen
Misschien wel net zo moeilijk als het beginnen aan een taak is het afronden van je werk. Als je achter je computer zit, nog even je mail checken. Of het verslag dat je schreef nóg een keer controleren voor je het verstuurt. En als je een klusje hebt gedaan in huis je spullen opruimen en het even helemaal afmaken. Benedictus heeft het dan over beginnen met stoppen. En dat is belangrijk.
Vaak werken we door tot de laatste minuut voordat we weg gaan. We vertrekken van onze werkplek met een hoofd vol met van alles dat eigenlijk nog gedaan had moeten worden. Het gevoel van voldaan en tevreden te zijn over wat je hebt gedaan wordt overspoeld door het gevoel dat er nog heel veel moet. We nemen de onrust mee de avond en de nacht in, met alle gevolgen van dien. Herken je dat?
Lees verder30 dagen holistisch werken aan een gezond leven
Na een geslaagde try-out ga ik verder met dit programma.
Wil jij er ook altijd zijn voor anderen? Voor je partner, gezin, ouders, collega’s, buren, mensen in je sport- of businessclub, of kerk? Alle aandacht voor de ander? Jezelf op de laatste plaats? Aan het eind van de dag moe, uitgeput op de bank of in bed liggen en tot weinig meer in staat zijn? Zou je dit patroon willen doorbreken? Zou je willen leren eerst zelf fit en vitaal te zijn en vanuit die basis er te zijn voor anderen? Eerst je eigen batterij opladen, voor je energie aan anderen geeft?
Lees verderEn nu…beginnen!
Er liggen allerlei klusjes op je te wachten. En je denkt, morgen kan dat ook nog wel. E-mail wegwerken, foto’s sorteren, kleding uitzoeken, een offerte of een verslag schrijven. Persoonlijk heb ik op momenten in min of meerdere mate en in verschillende vormen last van uitstelgedrag. Herken je dit? Ik merkte bij wat ik nog te doen heb ik ruimte en rust in mijn hoofd nodig heb. Hoe maak ik het hanteerbaar? Ik ging opnieuw te rade bij Benedictus.
Lees verderEcht Aandachtig Luisteren
Hoe vaak gebeurt het niet. Je vraagt aan iemand in het voorbijgaan ‘Hoe gaat het met je?’, en die antwoordt: ‘goed’. Jullie lopen weer door, ieder een andere kant op. Een vorm van communiceren die oppervlakkig is, vluchtig en nonchalant. Tegelijk willen we gezien en gehoord worden. Waarom communiceren we vaak oppervlakkig? Van Benedictus leren we ‘Obedientia’, de kunst van het aandachtig luisteren en van harte daadwerkelijk gehoor geven. Als mensen kunnen we een hartsverbinding met elkaar aangaan. Dat maakt ons uniek. Zijn we ons bewust van de waarde die de verbinding met anderen betekent?
Lees verder