Misschien wel net zo moeilijk als het beginnen aan een taak is het afronden van je werk. Als je achter je computer zit, nog even je mail checken. Of het verslag dat je schreef nóg een keer controleren voor je het verstuurt. En als je een klusje hebt gedaan in huis je spullen opruimen en het even helemaal afmaken. Benedictus heeft het dan over beginnen met stoppen. En dat is belangrijk.
Vaak werken we door tot de laatste minuut voordat we weg gaan. We vertrekken van onze werkplek met een hoofd vol met van alles dat eigenlijk nog gedaan had moeten worden. Het gevoel van voldaan en tevreden te zijn over wat je hebt gedaan wordt overspoeld door het gevoel dat er nog heel veel moet. We nemen de onrust mee de avond en de nacht in, met alle gevolgen van dien. Herken je dat?
Los van het Benedictijns en Bijbels principe dat alle dingen hun tijd hebben en dat je het los mag laten, is het niet gezond om het allemaal me te nemen en vast te houden. Maar hoe laten we het dan goed los? De vraag stellen is de vraag eigenlijk al beantwoorden. Het heeft even tijd nodig om je werk los te laten. Loslaten is een activiteit en daar mag je de tijd voor nemen. En dat is wat Benedictus ‘Beginnen met Stoppen’ noemt.
Je kunt jezelf een ritueel aanleren dat je enkele minuten voor je je werk afrondt het eigenlijke werk stopt. Je neemt de tijd om te zien wat je hebt gedaan en daar dankbaar voor te zijn. Kijk dan vooruit naar wat er nog ligt en rubriceer het, plan het in in je agenda. Ruim je bureau of werkplek op en zorg dat als je er weer terugkomt je niet geconfronteerd wordt met van alles dat je voor later hebt gepland. Laat eventueel mensen weten wat ze wanneer van je kunnen verwachten. Zorg dat de taken voor de volgende dag te overzien zijn en dat je daarmee weggaat met het gevoel dat het goed te doen is. Ga niet weg met het werk nog in je hoofd. Zo kun je er ook weer 100% zijn voor de mensen die je zo meteen gaat ontmoeten.
Een goed hulpmiddel is het ‘clean desk’ principe, een opgeruimd bureau. Dat kan zowel digitaal (stop je mails weg in mapjes, zodat je ze pas weer ziet als je er ook aan gaat werken en plan tijd in je agenda om te werken aan dingen die ook tijd kosten), als ook fysiek. Ruim papier en mappen op die je niet direct nodig hebt op een manier dat je ze ook weer terugvindt als dat nodig is. En werk je bijvoorbeeld fysiek op een (creatieve) werkplek? Houd het schoon, ruim je gereedschap op en zet je werkstukken netjes weg. Zie je werkplek als een cadeautje aan jezelf voor als je er weer komt.
Je zult jezelf dankbaar zijn voor de tien minuten die je hebt genomen. Je gaat met een opgeruimd gevoel weg van je werkplek. Je bent je spullen niet meer kwijt als je ze nodig hebt. En de tijd die je hebt geïnvesteerd verdien je ruimschoots terug omdat je niet meer hoeft te zoeken. Als je terugkomt en weer aan het werk gaat heb je jezelf welkom geheten op je werkplek en kan je je focussen op wat er gedaan moet worden. Dat zal je werkgeluk en effectiviteit ten goede komen.
Misschien helpt het om na te denken over de apps die je gebruikt om je werk te organiseren. Of ook om de manier waarop je je werkplek hebt ingericht.
Ik wens je met regelmaat een leeg hoofd toe.