Herfst – loslaten en het waardevolle omarmen

We mogen terug kijken op een prachtige zomer en konden genieten van de warmte en alles wat vol in bloei stond. En dan ineens zien we dat de eerste bladeren gaan vallen, bloemen en bomen die in volle bloei stonden veranderen langzaam van kleur. Misschien vind je het jammer omdat de zomer je favoriete jaargetijde is. Maar weet je dat de jaargetijden ons ook iets kunnen vertellen? Wat een waardevolle lessen kunnen we van de natuur leren. Wat een prachtige spiegel wordt ons voorgehouden. Het is goed om mee te bewegen met de seizoenen en de lessen te leren die de natuur voor ons heeft.


In de herfst is het tijd om de oogst te bekijken. Wat heeft de afgelopen periode je gebracht? Het is tijd om je af en toe terug te trekken, de stilte op te zoeken. Tijd voor reflectie, even een moment jijzelf als middelpunt. Terugkijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Te ontdekken wie je bent, wat je motiveert, wat je gemakkelijk afgaat en waar nog uitdagingen voor jou liggen.


‘het is al herfst,’ zei Grote Panda, ‘en voor je het weet is het winter.’
‘Ooo…’zei Kleine Draak. ‘Nog meer gezellige avondjes samen…met een kop thee.’
(Grote Panda & Kleine Draak, James Norbury)


De herfst leert ons dat in loslaten veel moois te zien is. De bladeren vallen af en zijn een deken voor het nieuwe wat onder de grond kan groeien. De herfst laat ons genieten van prachtige warme kleuren. Wat moet jij loslaten om ruimte te maken voor het nieuwe dat je nog niet ziet, maar wel mag gaan groeien? Als mens is loslaten lang niet altijd gemakkelijk terwijl we weten dat loslaten ruimte maakt voor nieuwe ervaringen, kansen en ideeën.


Maak binnenkort eens tijd voor een mooie herfstwandeling en bedenk wat de herfst voor jou betekent. Als je wilt, loop ik met je mee en help ik je om dit concreet te maken. Zo wordt de herfst voor jou een waardevol seizoen en kan het doorwerken in de periode die komen gaat.

Afbeelding: uit “Grote Panda & Kleine Draak” met toestemming van Fontaine Uitgevers.