Daar lag ik dan. Op de grond. Op landgoed Slangenburg. Ik moest zoeken naar m’n telefoon, had schaafwonden op mijn hand en een kapotte knie. Mijn enkel negeerde ik nog maar even, maar die speelde al snel op. En het was niet de eerste keer…! Dit voorafgaand aan een vrijwilligersweekend bij de Abdijhoeve. En ik had er zo’n zin in. Een paar dagen verblijven bij de Abdijhoeve Betlehem, andere vrijwilligers te ontmoeten en samen te zijn met de broeders van de Sint Willibrordsabdij. Ik ging bewust een paar uur eerder van huis om een wandeling te maken op het landgoed. En tegelijk ook aan de slag met voorbereidingen voor de kloosterretraite die ik later die week zou begeleiden. Telefoon in de ene hand voor het maken van foto’s en in de andere hand mijn schriftje om wat aantekeningen te maken. Te veel tegelijk achteraf…niet heel Benedictijns…niet de focus op één ding.
Van Benedictus leren we het principe ‘Stabilitas’. Het betekent zoiets als ‘trouw blijven aan die dingen waar je je aan hebt verbonden’. Hij leert daarbij dat we wat we doen met zorg en aandacht doen. Benedictijnen werken vanuit een vast dagritme. De basis is rust. Heerlijk, lijkt je niet? Het liefst met een vast dagritme. Een vast dagritme geeft rust, regelmaat, overzicht en duidelijkheid. Dit dagritme maakt het mogelijk om met aandacht te blijven bij wat je aan het doen bent.
Een Benedictijns klooster kent vaste tijden voor gebedsdiensten, werken, eten en ontspanning. De klok geeft aan waar het tijd voor is. En naar de klok wordt geluisterd. De diensten bieden rust. Ze geven de monniken de tijd om rustig van de ene fase in de andere te glijden. Deze diensten zijn er meerdere keren per dag en juist dit zorgt voor houvast.
Ik hoor je al zeggen: ‘Leuk, maar ik leef niet in een klooster’. Maar laat je niet gek maken, je kunt er meer van leren dan je denkt.
Om te beginnen laten wij ons vaak uit ons werk halen door dingen die niet meteen nodig zijn. Zet je telefoon eens uit of stil als je met iets bezig bent dat al je aandacht nodig heeft. Of wanneer je met iemand praat, die je aandacht verdient. Je kind, je partner, je vader of moeder, of je collega. Het is een teken van respect dat je niet op je telefoon of smartwatch kijkt tijdens een gesprek. Maar ook als je een offerte schrijft, een blog of als je aan het lezen bent. Als het belangrijk is verdient het je aandacht. En wat te denken van het idee om tien minuten eerder weg te gaan naar een afspraak en de auto niet pal voor de deur te parkeren, maar een paar straten verder, zodat je nog even een wandelingetje hebt. Je komt anders binnen bij je afspraak. Juist die rust zou je gesprek en aandacht wel eens ten goede kunnen komen.
Ontspannen werken begint met een moment tijd nemen voor een dagplan voor een nieuwe dag. Maar ook met aandacht aan een taak beginnen en voldoende aandacht besteden aan het afronden ervan zorgt voor een rustige werkhouding. Bewust stoppen en even voor de volgende klus of afspraak de leegte en de ruimte in de tussentijd ervaren, geeft een gevoel van rust en ontspanning. In die leegte kan weer ruimte en aandacht komen voor het volgende. Vergeet niet voldoende tijd in te ruimen voor dingen die spontaan oppoppen. Plan je dag niet te vol. Neem een kopje thee of koffie, en ga rustig zitten om de mensen terug te bellen, die jou probeerden te bellen tijdens de taak waarin je niet gestoord wilde worden. Geniet van het moment.
Ik begon met de vraag: ‘Heb je de klok, of heb je de tijd?’. Het is een afgeleide van een Afrikaans gezegde: ‘Jullie hebben de klok, maar wij hebben de tijd’. Een raak gezegde. Ik geloof dat als je de klok de baas bent, je de tijd krijgt. Dat vraagt dat je ervoor kiest om (weer) de baas te worden over jouw tijd. Tijd is iets kostbaars dat je gekregen hebt en niet door je vingers hoeft te laten glippen. En als je de regie neemt, krijg je er tijd voor terug. Laat je niet gek maken, dat was Benedictus ook niet. Ik gun het jou.
Dit is de eerste van een serie blogs die ik de komende weken wil posten waarin ik jouw en mijn dagelijkse uitdaging wil spiegelen aan het Benedictijnse kloosterleven. Wil je meer weten, dan adviseer ik de boeken ‘Een levensregel voor beginners’ van Wil Derkse en ‘Benedictijns timemanagent’ van Denise Hulst te lezen. En als je het moeilijk vindt om dit toe te passen, dan maak ik graag tijd om eens een wandeling met je te maken en naar je te luisteren.