Het mooiste geschenk: mezelf

Mijn man Alderik was jarig en eigenlijk heeft hij alles wat hij nodig heeft en dan nog veel meer. Wat geef je hem dan kado? Gedurende mijn sabbatical had hij al eens gezegd: ‘Hoe meer Hilda ik zie, hoe mooier’. Nu kan ik gelukkig zeggen dat ik mijzelf ‘omarmd’ heb. En als symbool daarvan heb ik een fotoshoot laten maken van ons beiden, met als belangrijkste motivatie dat ik mijzelf aan hem geef en dat ik nu ten diepste weet wat een waardevol geschenk dat is.

‘Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections’
(John Legend)

Zo trokken we, met fotograaf Mariëlle Lindhout, aan het begin van dit nieuwe jaar het Hitland Bos in. Juist op dat moment was het droog en was er een zonnetje. Precies goed! En dat beschouw ik dan toch als een knipoog van Boven.

Wat heb ik geleerd en welke inzichten wil ik met je delen? Niet omdat ik het zo goed weet, maar omdat ik weet dat ik niet de enige ben die worstelt met oude denkbeelden. Heb je wel eens een computer een pianostuk horen spelen? Perfect, precies de noten zoals het er staat. Toch ontbreekt iedere emotie. Als een mens het speelt, is het misschien niet meer perfect, maar ervaren we emotie. Stef Bos zegt in het lied ‘Hoek af’: ‘Het wezen van de schoonheid zit in de weeffout’. En zo heb ik mijn eigen imperfectie niet alleen geaccepteerd, maar kan ik er nu het mooie en de waarde van inzien. Ik ben ik en ik mag er zijn, mijn mening doet ertoe. Ik ben mooi want ik heb een Schepper die zag dat het goed was. En dat zie ik nu ook. En daar ben ik dankbaar voor.

Zo ontdekte ik dat rust nooit een doel is. We zoeken er vaak naar. Maar rust is voor mij een gevolg, een gevolg van dankbaarheid. John Wesley zei: ‘Dankzegging is het zekerste kenmerk van een ziel die vrij is van bezorgdheid’. Ik ben niet meer bezorgd of ik wel goed genoeg ben, of hoe ik kan voldoen aan de idealen die onbereikbaar zijn. Acceptatie en dankbaarheid geven mij vreugde, vrede en rust. Zolang er geen acceptatie is, blijf ik aan het vechten. Rust is dan onmogelijk. Die dankbaarheid is voor mij een reden om te werken aan een gezond leven.

Gezond leven door goed te eten, voldoende bewegen en goed slapen. Van Benedictus leer ik dat je mag volharden, ook als het moeilijk is. Zelfliefde motiveert je om met een positieve houding te werken aan jezelf. Zo leef ik in balans, tevreden en dankbaar met wat er is en werkend aan wat kan komen.

Verlang jij ook naar rust in je leven? Niet als een handigheidje, maar echt gefundeerd in een doordachte set aan inzichten? Wil je eraan werken? Ik heb er mijn werk van gemaakt, mensen helpen terug in balans te brengen. Dat doe ik door (wandel) coaching en het organiseren en begeleiden van retraites. Meer weten? Bel of mail mij gerust, dan kunnen we ontdekken hoe ik je kan helpen. Je bent het waard! (06-41726381, hilda@hildahelpt.nl, www.hildahelpt)