Iedere dag een kleine stap

Na een inspirerend gesprek of een gevolgde workshop wilde je meteen aan de slag. Gelukkig heb je aantekeningen gemaakt, want het was wel weer heel veel informatie. Morgen gelijk aan de slag!… neem je je voor. Een ander eetpatroon, sporten, of slimmer timemanagement. Een nieuwe app op je smartphone om alles in goede banen te leiden. En een maand later denk je er nog een keer aan terug en besef je dat van alle goede voornemens weinig terecht is gekomen. Herken je dit?

Waarom lukt het vaak niet terwijl je voornemen serieus was en je startte met de beste intenties en de bedoeling om er een succes van te maken? Ik ga daarvoor graag in de leer bij Benedictus. Hij heeft hier een mooie term voor: ‘Conversatio morum’, dat betekent dat je je houding, werk- en levensstijl dagelijks en beetje bij beetje gaat verbeteren. En hier zitten direct een aantal lessen in. Als eerste: het ‘alles moet in één keer anders’ hoeft niet. Heerlijk hè? Dit lijkt een detail, maar het is het helemaal niet. Vervolgens kunnen we leren dat het een levensstijl is. Benedictijnen zeggen dat we altijd leerling zijn en zullen blijven. Dat betekent niet dat we geen vorderingen maken, maar het geeft aan dat we iedere dag iets mogen leren en in de praktijk kunnen brengen. Bedenk dat wij onze verbeteringen vaak als een project aanpakken. Iets met een doel, een begin en een einde. Dat is iets anders als een levensstijl. En tegelijk betekent dat ook dat niet alles tegelijk hoeft. De voornemens die jij hebt na een workshop of een goede podcast zijn prima, maar het hoeft niet allemaal tegelijk, pas ze in, in jouw levensstijl als leerling.

Het is een aaneenschakeling van kleine elementen die ons verbeterproces veranderen. Het gaat om van kleine verbeteringen en veranderingen een gewoonte maken. En tegelijk het aanleren van haalbare goede gewoontes. Daarbij mag je je focussen op het aanleren van goede gewoonten in plaats van het afleren van minder goede of slechte gewoonten. Kleine stappen, maar iedere dag een haalbaar stapje. Een mooi uitspraak is, ‘worst eet je ook in plakjes’. Een hele worst in één keer in je mond zal leiden tot verslikken. En dan stop je er mee. Dat kan er gebeuren met onze goed bedoelde verbeterprojecten.

Bedenk dat het ontwikkelen van nieuwe gewoontes tijd vraagt. Het is verstandig jezelf te

beperken tot enkele dingen die je anders wilt gaan doen. Begin met iets dat je in je dagelijks leven als het meest hinderlijk ervaart. Meestal geeft het al lucht als je dat waar je het meest last van hebt, om weet te buigen naar iets dat bij jou past. 20% van de problemen leidt tot 80% van de druk die je ervaart. Los niet alles op, maar kies iets uit die 20%.

Schrijf per week eens op wat je wilt aanpakken. Neem er de tijd voor, zoek daarvoor een plek die voor jou goed voelt. Kijk volgende week eens terug hoe het is gegaan. Beloon jezelf, vier het, als het is gelukt. Maar wees ook genadig en lief voor jezelf als het niet (helemaal) is gelukt en bedenk of je het in nog kleinere plakjes kunt snijden. Maak van het schrijven en reflecteren een wekelijk ritueel. Misschien bij je favoriete koffietentje, in het bos, aan het water, of een rustig plekje thuis. Je eerste stapje naar een nieuwe levensstijl?

Dit is de tweede van een serie blogs waarin ik jou mijn dagelijkse uitdaging wil spiegelen aan het Benedictijnse kloosterleven. Wil je meer weten, dan adviseer ik de boeken ‘Een levensregel voor beginners’ van Wil Derkse en ‘Benedictijns timemanagent’ van Denise Hulst te lezen. En als je het moeilijk vindt om dit toe te passen, dan maak ik graag tijd om eens een wandeling met je te maken en naar je te luisteren.